Laminasyon Rotor Stator Kalıpları
Stator (endüktör), elektrik motorları, alternatörler, jeneratörler, biyolojik rotorlar gibi döner elektromanyetik cihazların dış tarafında kalan dönmeyen duran statik parçadır. Stator motorun iki temel bileşenden birini temsil eder. Diğeri ise rotor, makinenin çalışmasını sağlayan hareketli parçasıdır.
Rotor stator laminasyon kalıplarının üretimi 5 farklı şekilde yapılmaktadır. Rotor stator laminasyon kalıpları elektrik motorlarının üretiminde kullanılmaktadır.
1.Gagalama Kalıpları
Gagalama kalıpları düşük maliyetlerinden dolayı genelde ar-ge aşamasında olan çalışmalar için test amaçlı üretilmektedir.
Kalıp maliyeti düşüktür yalnız üretimi için gagalama presine ihtiyaç vardır.Gagalama presi haricinde servo motor ilave edilip normal eksantirik presste üretilebilir.
2.Compunt(Tek vuruş) Kalıplar
Compunt tek vuruş kalıpların kalıp maliyeti düşüktür.Baskı maliyeti progresive kalıba göre daha yüksektir.Tercih edilme sebebi düşük sayılarda üretim içindir.
3.Progresive Kalıplar
Progresive kalıplar tek vuruş kalıplara göre kalıp maliyeti yüksektir.Otomatik seri üretim yapacağı için Baskı maliyeti düşüktür.
Yüksek adetli üretimler için tercih edilir.
4.Paketlemeli (Kilitlemeli) Kalıplar
Paketlemeli kalıpların progresive kalıplara ilaveten bir ya da iki hatve daha büyük olur.Progresive kalıpdan çıkan rotor ve statorlar paketlenmiş halde ve istenilen yükseklikte üretilebilir. Motor üretiminde,sevkiyatında ve montajında kolaylıklık sağlar.
5.Dönerli Paketlemeli Progresive Kalıplar
Aynen paketlemeli kalıplarda olduğu gibi ekstradan rotor sacı servo motor veya mekanik dişliler sayesinde istenilen açıda dönerli şekilde paketlenir.Bazı motor montajlarında büyük kolaylık sağlar.